När livet ger dig citroner...
Citron är utan tvekan en av de mest populära smakerna i världen. Från saftig citronkaka till uppfriskande citronsorbet - den här syrliga citrusfrukten finns i alla möjliga läckra rätter. För att inte tala om att den är höjdpunkten i detta recept på citronstänger! Och ändå är det fortfarande lite oklart vilken väg den tog för att nå vårt bord.
Experter tror att de tidigaste citrusträden växte i regionerna Assam, Myanmar och Yunnan-provinsen i Kina.(1) Därifrån spreds de genom Sydostasien till Australien och vidare till resten av världen.
Studier visar att moderna citroner är en hybrid av sur apelsin och citron.(2) Man tror att de kom till Europa via södra Italien omkring 200 e.Kr. även om de kan ha sett lite annorlunda ut än de som vi använder i vårt recept på citronkakor idag. Christopher Columbus introducerade sedan frukten till Amerika år 1493.
Människor uppskattade citroner inte bara för deras smak, utan också för deras utseende, doft och medicinska egenskaper. I antikens Rom var frukten en dyrbar statussymbol för eliten tack vare att den var så sällsynt. Hundratals år senare började den brittiska Royal Navy dela ut citronsaft till sina sjömän för att förebygga och behandla skörbjugg.(3)
Idag odlas flera olika sorters citroner runt om i världen, från Spanien till Kalifornien. Fruktens uppfriskande smak, imponerande hälsofördelar och lättillgänglighet har gjort den till en stapelvara i kök och restauranger överallt. Dessutom kan du använda citron i aromaterapi för att förbättra humöret eller i hudvård för att göra din hy ljusare. Allt detta innebär att det finns mycket mer du kan göra med citroner än att bara göra lemonad!